SSD schijf maakt pc sneller

Voordelen van SSD schijven tegenover HDD schijven.

De standaard harde schijven waren tot enkele jaren geleden de standaard in zowel desktops als laptops.  Deze schijven zijn er goedkoop en kunnen zeer veel data opslaan. Omdat het voor fabrikanten makkelijk en goedkoop is om grote HDD harde schijven in computers in te bouwen, bevatten veel nieuwe computers nog steeds een HDD.
Het gebruik van een SSD kan een computer echter heel wat sneller maken, zowel wat betreft opstarttijd als algemene snelheid tijdens het werken met de computer.

Wat is een HDD?

Een HDD is een Hard Disk Drive, een stapel magnetische schijven die aan hoge snelheid ronddraaien, met daartussen een lees/schrijfkop die de data leest of schrijft via magnetische velden.  Doordat de schijven draaien, kan de leeskop enkel de data lezen die op die locatie op de harde schijf staat die op dat moment zich onder de leeskop bevindt.
HDD Hard Disk Drive

Wat is een SSD schijf?

Een SSD is een Solid State Drive. In een SSD zitten geen bewegende delen, de schijven gebruiken Flash geheugen.  Dat is geheugen dat informatie kan bewaren nadat de stroom is uitgeschakeld.  Je kan flash-geheugen vergelijken met het geheugen van een SD-Kaart, maar dan sneller.

SSD : Geen bewegende delen
Waarom een SSD?

Omdat een SSD dus geen bewegende delen bevat en zoveel sneller is, zal een computer met een SSD de volgende voordelen hebben :

  • De computer start sneller op
  • Programma’s starten sneller op
  • Documenten laden sneller
  • Foto’s bekijken en bewerken gaat sneller

Hoe een SSD installeren?

De SSD schijf moet eerst en vooral in je computer worden ingebouwd.
Veel laptops beschikken maar over ruimte voor 1 schijf, dus is het noodzakelijk de inhoud van de bestaande schijf te kopiëren naar de nieuwe schijf alvorens de SSD te plaatsen.
Dit kan door gebruik te maken van een hard disk enclosure.  Dit kan je in de meeste computerwinkels vinden, op bol.com kan je dit bestellen vanaf 17€.
Monteer de SSD in de enclosure, en koppel de schijf aan je computer via SSD.
Om een kopie (kloon) van je huidige harde schijf te maken heb je Disk Cloning Software nodig.
Een goede gratis tool hiervoor is Macrium Reflect.
macrium

Nadat je een kloon hebt gemaakt van je huidige harde schijf, kan je de oude schijf uit je pc halen, en de nieuwe inbouwen.

Welke SSD schijf kiezen?

SSD schijven zijn per GB duurder dan HDD schijven, wanneer je dus meerdere schijven in je PC kan inbouwen hoeft de SSD schijf niet zo heel groot te zijn. Een Windows 10 Installatie met bijhorende software zal tussen de 80 en de 150GB nodig hebben, met een SSD van 200GB zit je dan wel goed.  Heb je echter maar de mogelijkheid op 1 schijf in te bouwen, dan kies je best voor een groter exemplaar.

Op dit moment (oktober 2016) kan je deze SSD schijven kopen vanaf 80€.

Opslagruimte Merk Type Prijs
275GB Crucial MX300 €83.99
250GB Samsung 850 EVO €99.99
480GB Crucial BX200O €132.99

Hebt U hulp nodig om een SSD schijf te installeren? Neem contact met ons op en wij komen heb bij jou thuis in orde brengen. Maak een afspraak.